Spoznajmo mehkužce

23.00

Barbara Bajd

PRIPOROČENA LITERATURA ZA PROTEUSOVO TEKMOVANJE 2022/23 NA TEMO MEHKUŽCI
https://www.proteus.si/5883-2/

Nova knjiga prof. dr. Barbare Bajd obravnava mehkužce, ki so zelo razširjena živalska skupina. Še danes je večina vrst mehkužcev vezana na vodo ali vsaj na vlažno okolje. Večinoma so morski organizmi, nekateri pa živijo tudi v celinskih vodah in na kopnem. Danes je opisanih več kot 85.000 vrst mehkužcev. Razlikujejo se glede na posebnosti oblike njihovega telesa in glede na izoblikovanost hišice ali lupine, kar je tesno povezano tudi z njihovim načinom življenja na primer s prehranjevanjem, razmnoževanjem, premikanjem.

Skupine mehkužcev, opisanih v knjigi: 

– polži (kopenski, morski ter polži celinskih voda)

– školjke (morske ter školjke celinskih voda)

– glavonožci (sipe, lignji in hobotnice)

– slonovi zobčki in

– bokoživčniki (hitoni ali oklopniki).

V Sloveniji živijo predstavniki vseh naštetih petih najpomembnejših skupin (razredov) mehkužcev. V morju živijo polži, školjke, glavonožci, slonovi zobčki in hitoni, v celinskih vodah živijo polži in školjke, na kopnem pa polži.

V knjigi so opisane posamezne vrste predstavnikov mehkužcev, tudi tujerodne in invazivne vrste,  zgradba posameznih mehkužcev, njihova ogrodja, živčevje in čutila, prehranjevanje, razmnoževanje, pomen mehkužcev v njihovem okolju, tudi v povezavi s človekom ter njihova ogroženost in varovanje.

 

 

 

Description

Datum izida: avgust 2022
Mehka vezava z okroglimi robovi
Obseg: 56 strani
Format: 210×260 mm
ISBN 978-961-7163-17-9