Siri Slovenije

24.90

Janez Bogataj

Sir je najbolj značilen in obstojen mlečni izdelek. Pregovor pravi, da je začetek vseh sirov v mleku. Sir so prvotno uporabljali predvsem za zabelo. To je bilo vse do sredine 16. stoletja, ko se je v množičnem prehranjevanju začela uveljavljati svinjska mast. Sir je začel izgubljati na pomenu v človekovi vsakdanji prehrani. Postajal pa je vedno bolj iskano tržno blago. Ta njegov pomen izpostavljajo tudi Kmetijske in rokodelske novice l. 1870, ko zapišejo:

Druga pot mleko obrniti na dobiček gospodarstvu je ta, da
se napravlja sir. Sirarstvo je gotovo posebno važno ter ima še
veliko prihodnost

Do druge polovice 19. stoletja so sirili na Slovenskem na tradicionalen, preprost način, in sicer kravje, ovčje in kozje mleko. Pogosto so izdelovali sir tudi iz mešanice ovčjega in kozjega mleka. To je bilo zelo razvito npr. na Bovškem, kjer je imel mešani ovčje-kozji sir velik sloves in tržno vrednost. Sir so izdelovali tudi iz mešanice kravjega in ovčjega ali kravjega in kozjega mleka. Pri tem je najbolj značilno, da iz ene same sestavine, torej mleka, lahko izdelamo veliko različnih vrst sirov.

Description

Format: 135 x 180 mm
Obseg: 84 strani, trda vezava
ISBN 978 961 7163 51 3
Izid november 2024
Cena: 24,90