Akcija!

Z Valvasorjem za mizo: prehranska kultura na Kranjskem v 2. polovici 17. stoletja

35.00

Prestižna nagrada: BEST IN THE WORLD 2020, Gourmand Cookbook Awards. Knjiga Z Valvasorjem za mizo – Prehranska kultura v 2. polovici 17. stoletja, avtorja prof. dr. Janeza Bogataja, s podeljenima nagradama Gourmand Winner Cookbook Awards in Best in the World, ki nas povede za slovensko mizo v Valvasorjem času, je za Slovenijo prepoznavna popotnica v prihodnje leto, ko je Slovenija pridobila naziv Evropska regija gastronomije 2021 ter v leto 2023, ko bo Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma. Leta 2019 je 330. obletnica izida znamenitega dela Slava vojvodine Kranjske, avtorja, kranjskega barona in polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja (1641 – 1693), ki je izšlo v štirih zvezkih leta 1689 v Ljubljani. V tem delu je opisal svojo ljubljeno deželo, njene prebivalce, šege in navade, prehranske posebnosti, oblačilni videz, gradove, mesta, trge, samostane ter naravne posebnosti. V pričujoči knjigi so iz obsežnega in bogatega Valvasorjevega besedila izbrane vsebine, ki govorijo o prehranski kulturi na Kranjskem v 2. polovici 17. stoletja. Po zaslugi Valvasorjevih opisov vemo, da je takratna Kranjska imela tako rekoč vse za kar najbolj pestro vsakdanjo in praznično prehrano – žita na poljih, ribe v rekah, jezerih in morju, sadje, vinsko trto in vina, gozdne sadeže, divjačin …

Datum izida: 15.10.2019
Zbirka: ne
Trda vezava z zlatotiskom
Obseg: 128 strani
Format:215×275 mm
ISBN 978-961-6882-57-6

Dodatne informacije

Avtor-ica

ISBN