Samotarec Samo

24.90

Barbara Bajd

Ilustracije Pierangela Humet Pujola

Samo je morski rakec samotarec. Mlad je še in nežen, zato v morju nanj prežijo številne nevarnosti. V morju išče prijatelje za igro, spoznava različne vrste rakov in druge morske živali ter se prvič sreča z nenavadnim pojavom plime in oseke. Izkušnje so zelo dragocene, vendar se težavam ne more izogniti. Kdo mu bo pomagal? Čudovita morska slikanica popelje otroke od 5. leta starosti v čudoviti svet morskega obalnega pasu.

Mag. Barbara Hanuš: V knjigi Samotarec Samo so barve morja in skal. Knjigo je napisala Barbara Bajd, ilustrirala jo je Pierangela Humet Pujolà. Ilustratorka je Katalonka, živi v Barceloni. V njenih ilustracijah je njena ljubezen do morja. Prikazuje potovanje raka samotarca, ki želi najti prijatelje. Mlad je še, zato prežijo nanje različne nevarnosti. Poišče si prazno polžjo hišico, to je njegovo varno zavetje. Zdaj gre lahko na pot.

Slikanic o iskanju prijateljev je veliko, saj je prijateljstvo pomembno prav za vsakega od nas. Ta slikanica je posebna, ker je avtorica dr. Barbara Bajd biologinja in pedagoginja. Napisala je številne naravoslovne knjige za otroke in tudi v zgodbi Samotarec Samo se lahko naučimo veliko o morskih živalih. Tako izvemo, kakšna je rdeča morska vetrnica, kako živijo raki vitičnjaki, v čem se hišice polžev razlikujejo od hišic školjk, zakaj marogasta rakovica hodi postrani in še mnogo drugega.
Ilustratorka je natančno sledila navodilom, kako morajo živali izgledati. Njene ilustracije nam nazorno približajo svet morskega obalnega pasu, hkrati pa je v njih veliko nežnosti in spodbud za pripovedovanje.
Samo je rak samotarec in misli, da ne more najti prijateljev med raki, ki so drugačni od njega. A zaplet na poti mu pokaže, da smo živa bitja dragocena tudi zato, ker smo tako različna. Vsak kaj zna in skupaj zmoremo več.
Slikanica Samotarec Samo je čisto nova. Izšla je pravi čas, da jo bomo vzeli na morje. Ali bomo tudi na naši obali videli polža latvico, rake vitičnjake, kozice in druga živa bitja, ki smo jih spoznali v knjigi? Samo je bil začuden ob pojavu plime in oseke. Še mi opazujmo, kako se obala spreminja in kdo vse živi tam.
Ilustrirala Pierangela Humet Pujolà.
Kategoriji: ,

Opis

 

215 x 270 mm, 28 strani, trda vezava
ISBN 978-961-7163-46-9
Izid junij 2024