Description
Format 190×240 mm, trda vezava
Obseg: 86 strani
ISBN 978-961-7163-452
Izid maj 2024
€36.90
Janez Bogataj
Kdo ni okusil katere od teh jedi, ni bil na Madžarskem
V knjigi s pomenjljivim naslovom Ne le paprika in golaž so zbrane nekatere najbolj značilne jedi
in pijače naših severovzhodnih sosedov Madžarov. Na različnost in raznovstnost jedi in pijač so
zelo ponosni, saj je kulturna različnost najbolj žlahtna oblika sodobno razumljenega bogastva.
Ta različnost se odraža tudi v vsakdanjih in prazničnih jedilnih obrokih, ki sestavljajo različne
madžarske prehranske kulture. Vse to in spoštovanje prehranske dediščine je utrdilo madžarsko
kuhinjo kot eno izmed zelo okusnih v Evropi in svetu. Nekatere jedi in pijače (npr. paprikás,
gulyás, tj. slovensko golaževa juha in pörkölt, tj. slovensko golaž, nekatere sladice, vini tokaj in
bikova kri idr.) so danes svetovno znane odličnosti madžarske kuhinje. Tudi drugo prehransko
dediščino ne le spoštujejo in cenijo, ampak gradijo iz nje izvirajoče sodobne jedi in jedilnike.
Madžarska kuhinja je kombinacija tradicije in sodobne inovativnosti, rustikalnosti in elegance.
Ne opredeljujeta je le parika in golaž! Poleg značilnih lokalnih in regionalnih jedi ponuja
različne juhe, sire, perutnino, sladkovodne ribe, sezonsko sadje in zelenjavo, papriko, čebulo,
poper, svinjsko mast, klobase, salame ter vina in druge alkoholne ter nealkoholne pijače.
Različnosti in bogastva madžarske kuhinje so posledica naravnih danosti in pestrega
zgodovinskega razvoja.
Format 190×240 mm, trda vezava
Obseg: 86 strani
ISBN 978-961-7163-452
Izid maj 2024