Prof. dr. Janez Bogataj, doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti. Leta 1971 je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz etnologije in zgodovine umetnosti. Po diplomi se je zaposlil v Dolenjskem muzeju, kjer je kot kustos deloval dve leti. Od leta 1975 je zaposlen na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer je deloval do upokojitve leta 2009, ko je prejel častni naziv zaslužni profesor. Občasno je predaval tudi na Fakulteti za turistične študije v Portorožu in Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2003 je prejel Murkovo nagrado. Predsednik Republike Slovenije ga je leta 2015 odlikoval z Redom za zasluge.
Profesor Janez Bogataj aktivno deluje pri raziskovanju in dokumentiranju kulturne dediščine in kulinarike in je član številnih strokovnih skupin za uveljavitev prepoznavnosti blagovnih znamk slovenskih regionalnih jedi in pijač. Zaslužen je za uveljavitev prenekaterih sadov slovenske kulinarike na ravni Evropske unije, med drugim v letu 2018 s sodelovanjem s slovensko vlado za pridobitev naziva Slovenija Evropska regija gastronomije 2021. Je član mednarodnih komisij na področju gastronomije (IGCAT), ustanovni član Častivrednega vinskega konventa sv. Urbana v Ljubljani, član mednarodnega združenja Chaîne des Rôtisseurs in dobitnik prestižnih nagrad za svoja številna knjižna dela s področja kulturne dediščine in gastronomije. Pet njegovih knjig je prejelo nagrado Best in the World Cookbook Award. Za knjigo Z Valvasorjem za mizo je v letu 2020 prejel tudi nagrado Best of the Best Best in 25 Years. Avtorjevo znanstveno, strokovno in izkustveno delo se zrcali v obsežni zbirki Gastronomija Slovenije, temeljnemu delu slovenske gastronomske kulturne dediščine, ki izide v letu, ko je Slovenija ERG 2021.
